Downloads: Gratis SEO-stappenplan

2020 was een jaar waarin ons leven zich meer dan ooit online afspeelde. Niet alleen werkten we voornamelijk thuis en online, maar ook zaken als boodschappen doen, winkelen en evenementen bezoeken verschoven in veel grotere mate naar het internet dan in de jaren ervoor. Online vindbaarheid is daarmee steeds belangrijker geworden, maar er is ook meer concurrentie. Als marketeer is het daarom van belang om goed op te hoogte te zijn van de nieuwste SEO-trends.

Omdat SEO geheel afhankelijk is van de grootste zoekmachines (in Nederland Google in het bijzonder), kunnen aanpassingen in hun werkwijze een grote impact hebben. In dit artikel gidsen we je langs ontwikkelingen als Google Page Experience, Core Web Vitals, Google Passage Ranking en E-A-T-scores.

De focus ligt dit jaar op de gebruiker. Maak content die van hoge kwaliteit is en de moeite waard is voor de lezer, van een consistente en betrouwbare auteur en plaats deze op een website die zo gebruiksvriendelijk mogelijk is, zeker op mobiele apparaten. Met dit in het achterhoofd stomen we je klaar voor de belangrijkste SEO-trends in 2021.

vrouw zoekt op telefoon op Google de SEO trends 2021 op

Inhoud: wat je gaat lezen.

Gebruiksvriendelijkheid en Google Page Experience.

Eén van de belangrijkste SEO-trends die al langer speelt is de gebruiksvriendelijkheid van je website. Komend jaar wordt dit van nog groter belang door een aanpassing in Google’s algoritme. Vanaf mei wordt de Google Page Experience onderdeel van de criteria om hoog te ranken in de resultaten van de zoekmachine. Google Page Experience bestaat uit zeven onderdelen, waarvan er vier op dit moment al worden meegenomen bij het ranken van pagina’s.

Mobielvriendelijkheid.

Meer dan de helft van al het internetbezoek vindt tegenwoordig plaats via smartphones en tablets. Ook Google houdt hier rekening mee: vanaf maart wordt Google’s website-indexatie volledig mobile-only. Vanaf dan wordt de mobiele variant van je website dus de belangrijkste factor in je ranking in de zoekmachine en moet je mobile-first denken. Het is dan ook van groot belang dat je website mobiel goed wordt weergegeven en goed werkt.

Zorg er daarom voor dat je site responsive is. Als je pagina’s en de content zich automatisch vormen naar het scherm van het betreffende apparaat van de gebruiker, blijft de gebruiksvriendelijkheid hoog. Zo ervaren bezoekers, op welke manier ze je site ook bekijken, deze altijd zoals jij hem bedoeld hebt. Let wel op: als bepaalde content wegvalt in de mobiele weergave, wordt deze niet geïndexeerd door Google. De zoekmachine heeft een tool ontwikkeld waarmee je kunt testen hoe mobielvriendelijk je website is. Probeer het zelf!

Veilig browsen.

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar Google doet zijn best om bezoekers te beschermen tegen onveilige websites. Je kunt hierbij denken aan pagina’s die malware op je apparaat installeren, maar ook aan sites die phishing-pogingen doen of je proberen te verleiden tot het installeren van software die schade kan aanbrengen. In Google Search Console kun je controleren of je website een veilige omgeving is voor gebruikers.

Beveiligde verbinding.

Zorg dat je website beschikt over een SSL-certificaat en alleen bereikbaar is via een beveiligde HTTPS-verbinding. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker je website veilig kan gebruiken zonder dat er iemand meekijkt, en dat ook gedeelde informatie (bijvoorbeeld in een invulveld of contactformulier) versleuteld wordt verstuurd. Dit wordt geregeld op de hostingserver van je website.

Geen storende onderbrekingen.

Bij Google staat de mobiele toegankelijkheid van pagina’s hoog in het vaandel. Het kan soms verleidelijk zijn om een pop-up in te zetten om de aandacht te trekken. Waar deze op desktops vaak gemakkelijk weg te klikken zijn of met plug-ins zelfs volledig te voorkomen, wordt er niet altijd rekening gehouden met het mobiele design.

Google straft websites die schermvullende pop-ups inzetten af, zeker wanneer deze moeilijk weg te klikken zijn. Search intent is hierbij een belangrijke term. Als bezoekers met een duidelijk doel op je website terecht komen, willen ze dit met zo min mogelijk obstakels kunnen behalen. Daarom moet de content waar ze naar op zoek zijn zo toegankelijk mogelijk zijn.

download gratis het SEO-stappenplan

Core Web Vitals.

De drie nieuwe criteria die de rest van Google Page Experience vormen worden verzameld in de zogeheten Core Web Vitals, of site-vitaliteit in het Nederlands. Deze drie factoren hebben te maken met de laadsnelheid, de interactiviteit en de stabiliteit van een website en zijn terug te vinden in Google Search Console. Deze nieuwe onderdelen zijn misschien wel één van de belangrijkste SEO-trends van dit moment.

Eén van de belangrijke SEO-trends: de Core Web Vitals die invloed hebben op SEO, als beschreven door Google met de ratingsschaal.

Laadsnelheid.

Largest Contentful Paint (of kort LCP) hangt samen met de laadsnelheid van een website. LCP meet hoe snel het grootste blok content in je scherm zichtbaar is – of dit nu een tekst, afbeelding, video of iets anders is. Als de content binnen 2,5 seconden geladen is, merkt Google dit aan als goed. Bij een tijd tot 4 seconden is er verbetering nodig, en bij langer dan 4 seconden wordt dit gezien als slecht en kan dit een negatief effect hebben op je ranking in de zoekmachine.

Belangrijk om te onthouden is dus dat het hierbij niet gaat om de laadsnelheid van je volledige website, maar om het grootste – en daarmee waarschijnlijk belangrijkste – stuk content dat op dat moment zichtbaar moet worden in je scherm.

Interactiviteit.

In de Core Web Vitals legt Google ook nadruk op de interactie tussen de bezoeker en de website. Met First Input Delay (FID) wordt de tijd gemeten tussen de eerste interactie met een pagina (bijvoorbeeld een klik op een link of een knop) en het moment dat de browser die actie gaat verwerken. Ze meten dus niet hoe lang die actie duurt, maar alleen de tijd die het kost om deze in gang te zetten.

Voor gebruikers kan het frustrerend zijn als een website niet lijkt te reageren of er lang over doet voor er een teken van leven wordt gegeven. Omdat de eerste indruk van een website bepalend kan zijn, kiest Google ervoor alleen de FID van de eerste interactie te meten. Google raadt aan om deze tijd onder de 100 milliseconden te houden. Tot 300 ms is er verbetering nodig, en hoger dan dat krijgt de beoordeling ‘Slecht’. Uit onderzoek weten we inmiddels dat een snellere website bijvoorbeeld kan leiden tot meer conversie.

Stabiliteit.

Het is je vast al eens overkomen: je wil iets aanklikken op een website, maar net voordat je klikt verschuift er iets, waardoor je onbedoeld iets heel anders aanklikt. Als laatste onderdeel van de Core Web Vitals straft Google websites die hier last van hebben af door het meten van de Cumulative Layout Shift (CLS). Zo’n verschuiving op een website gebeurt meestal omdat niet alle onderdelen tegelijk worden ingeladen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een afbeelding die geen afmetingen heeft meegekregen in de code, of een (third-party) widget of advertentie die verandert van grootte, boven de content waar de gebruiker naar kijkt.

Het lastige is dat deze verschuiving niet altijd merkbaar is tijdens het bouwen van de website. In die fase zul je waarschijnlijk nog geen advertenties of andere third-party toevoegingen inladen, waardoor je niet weet welk effect deze kunnen hebben. Daarom is het belangrijk dit na de livegang te controleren en aanpassingen te maken waar nodig.

Google berekent de CLS aan de hand van twee waarden: de impact fraction en de distance fraction. Impact fraction is het percentage van je scherm dat onverwachts verschuift. Distance fraction is de afstand (horizontaal of verticaal) die de content is verschoven, gedeeld door de hoogte of breedte (de grootste van de twee) van je scherm. Door de impact fraction en distance fraction met elkaar te vermenigvuldigen, wordt de layout shift berekend. Voor Google is een CLS tot 0,1 goed en is er tot 0,25 verbetering nodig. Bij een hogere score wordt je pagina als slecht beoordeeld en kan dit je plaats in de zoekresultaten verslechteren.

Core Web Vitals meten en verbeteren.

Voor je aanpassingen gaat maken aan je website, is het nuttig om te beoordelen hoe je er nu voor staat. In Google Search Console kun je een rapportage over de Core Web Vitals terugvinden onder ‘Site-vitaliteit’. Let echter wel op: dit rapport wordt gebaseerd op site-bezoek, dus als er weinig tot geen bezoekers zijn, is het mogelijk dat er ook geen rapportage zichtbaar is.

Een voorbeeld van de site-vitaliteitspagina in Google Search Console.

Een voorbeeld van de site-vitaliteitspagina in Google Search Console.

In het rapport in Google Search Console krijg je te zien hoe je website op dit moment scoort. Per geïndexeerde URL geeft Google een score (Slecht, Verbetering nodig of Goed) en laat het rapport zien bij welke factoren (LCP, FID of CLS) het probleem ligt. Het kan zijn dat je niet alle factoren terugziet. In dat geval heeft je pagina waarschijnlijk nog niet genoeg bezoekers gehad. Als nog niet al je pagina’s als goed beoordeeld worden, begint je stap naar verbetering bij de tool PageSpeed Insights.

Om beter te begrijpen waar het misloopt op een pagina, kun je die door PageSpeed Insights laten analyseren. Als je website al aardig wat bezoekers heeft, zullen er ook zogeheten Veldgegevens beschikbaar zijn. Is dit niet het geval, dan baseert de tool zich op zelf uitgevoerde tests. Bovenaan de pagina wordt je gebruiksvriendelijkheidscore getoond. Let op: er wordt verschil gemaakt tussen je mobiele en je desktopscore en het verschil hiertussen kan groot zijn.

Een voorbeeld van de PageSpeed Insights-pagina met Core Web Vitals-scores.

Een voorbeeld van de PageSpeed Insights-pagina met Core Web Vitals-scores.

Onder de algehele score verschijnt de opsplitsing in de drie Core Web Vitals, plus de extra categorie First Contentful Paint. Zo kun je overzichtelijk zien hoe je website scoort per onderdeel. Google helpt je vervolgens op weg om je pagina te verbeteren. Onder de scores worden aanbevelingen en tips gegeven, inclusief een inschatting van hoeveel verschil de aanpassing op je score gaat maken. Per aanbeveling wordt gedetailleerd uitgelegd hoe je de aanpassing kunt doorvoeren.

Overweldigd door de hoeveelheid aanbevelingen? Onderaan de pagina vind je de ‘Geslaagde controles’, waarin je kunt zien op welke vlakken je wel al goed scoort. Bovendien geeft Google twee algemene tips die al veel kunnen oplossen: houd de totale pagina (inclusief afbeeldingen) onder de 500KB in grootte en zorg dat er niet meer dan 50 bronnen hoeven te worden ingeladen. Zodra je verbeteringen hebt doorgevoerd, kun je je pagina opnieuw laten analyseren om te zien wat het voor je score betekent. Zo kun je stap voor stap bouwen aan een pagina die zo gebruiksvriendelijk mogelijk is.

Gebruiksvriendelijkheid was al langer een onderdeel van Google’s methodes om websites te ranken en daarmee één van de belangrijkste SEO-trends, maar niet eerder werd er zo nadrukkelijk de focus op gelegd als met de introductie van Google Page Experience. Meer dan ooit staat de ervaring van de bezoeker centraal en draait het niet alleen om de inhoud, maar ook om de presentatie aan de gebruiker.

In onderstaande video vat Google’s John Mueller Page Experience, Core Web Vitals en de laatste SEO-trends kort samen.

Werk aan je online reputatie.

Naast gebruiksvriendelijkheid zijn er meer SEO-trends die de ranking van je website in Google helpen bepalen. Hoe je je merk online laat zien is daar een onderdeel van, waarbij betrouwbaarheid en consistentie een grote rol spelen. Als je je online overal hetzelfde profileert als op je website, groeit je betrouwbaarheid niet alleen bij Google, maar ook bij je gebruikers.

Een eerste stap in het vergroten van je betrouwbaarheid begint op je website. Zorg dat je, als bedrijf of ondernemer, altijd laat zien wie er achter je website zit. Door je KVK-nummer, kantooradres en contactgegevens op je website te communiceren, word je herkenbaar als een echt persoon en bedrijf. Als je bij content als blogs ook nog een kort persoonlijk profiel van de auteur toevoegt, zullen bezoekers je eerder erkennen als betrouwbaar en mogelijk zelfs als autoriteit op het gebied van de content die je plaatst.

De volgende stap is het kijken buiten je website. Waar ben je online nog meer actief en draag je daar hetzelfde uit als op je website? Begin bij de social mediaprofielen die je in gebruik hebt. Zorg dat al je informatie up-to-date is en je beschrijving, logo en ander beeldmateriaal allemaal in lijn zijn met je website. Zorg dat je als bedrijf of persoon overal op dezelfde manier herkenbaar bent. Zo kom je niet alleen betrouwbaarder over, maar is het voor Google ook consistent en makkelijker om de link te leggen. Plaats ook links naar je socialmediaprofielen op je website en vice-versa. Dit kan niet alleen voor meer verkeer zorgen, maar bevestigt voor bezoekers ook dat ze het juiste profiel te pakken hebben.

Als laatste stap komt Google zelf om de hoek kijken. Voer een zoekopdracht uit op de naam van je bedrijf en op je eigen naam en kijk goed naar wat er naar voren komt. Bestaat er nog een vergeten profiel dat je moet verwijderen of updaten? Ruim dit netjes op of zorg dat het weer in lijn komt met de informatie en look and feel op de andere profielen. Als al je profielen consistent zijn, versterken ze elkaar. Zie het als online etalageruiten die er compleet, verzorgd en up-to-date bij staan.

Neem ook de controle over de bedrijfsgegevens die Google laat zien. De beste manier is door het aanmaken of claimen van een profiel in Google Mijn Bedrijf. Hiermee heb je invloed op wat Google over je laat zien en zorg je ervoor dat de informatie correct is. Bovendien is het bevorderlijk voor je lokale SEO. Lees er meer over in ons blog over Google Mijn Bedrijf.

De betrouwbaarheid en consistentie van je merk online vergroten maakt je op meerdere vlakken sterker. Niet alleen heb je zo meer controle over wat potentiële bezoekers van je website online kunnen vinden, maar help je Google ook de link te leggen tussen je online profielen. Deze betrouwbaarheid in het leveren van informatie naar Google en je websitebezoekers helpt weer om je website en de content beter vindbaar te maken.

download gratis het SEO-stappenplan

Content in 2021.

Hoeveel SEO-trends er op dit moment ook relevant zijn: content blijft misschien wel het belangrijkste onderdeel van je SEO-strategie. Dat is immers waarom bezoekers naar een website komen. Focus op waar je doelgroep op zoekt en zorg dat jouw website zo goed en duidelijk mogelijk antwoord geeft op de hulpvraag. Met de opkomst van featured snippets en Web Stories, de introductie van Google Passage Ranking en de blijvende invloed van de E-A-T-score ligt de focus voor content in 2021 op kwaliteit leveren aan de bezoeker.

Neem in je schrijfproces dan ook altijd de gebruiker als startpunt. Wat is je doelgroep en op welke hulpvraag geeft jouw content het antwoord? Om dit uit te zoeken kan het uitvoeren van een keywordonderzoek nuttig zijn. Een goede analysetool (zoals bijvoorbeeld SEMrush) kan je ondersteunen bij het vinden van het juiste hoofdkeyword, maar ook voorstellen doen voor termen waar gebruikers ook op zoeken. Dit kan helpen de richting voor je content te bepalen.

Als er op een algemeen zoekwoord veel concurrentie is, kan het lonen om voor een long-tail keyword te kiezen. Dit is een langere en meer specifieke zoekopdracht die een kleiner, maar wel gerichter zoekend publiek aanspreekt. Omdat je content voor een kleinere niche bedoeld is, zal er minder concurrentie zijn.

Let op je E-A-T-score.

Zodra je je onderwerp, doelgroep en belangrijkste keywords hebt bepaald, start het maakproces van je daadwerkelijke content. Bij het maken van content is het belangrijk om Google’s E-A-T-score in het achterhoofd te houden. Dit speelt al jaren een rol in het ranken van websites en staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness, ofwel expertise, autoriteit en betrouwbaarheid. Hoe je de betrouwbaarheid van een website en algehele online aanwezigheid kunt verbeteren, bespraken we eerder in dit artikel.

Je expertise laten zien in je content kan op meerdere manieren. Dit begint bij het schrijven van goede, waardevolle content, waarin je geen onzin verkoopt en je beweringen ondersteunt met bronnen. Door te linken naar betrouwbare bronnen (denk aan blogs van gevestigde namen of bedrijven) laat je zien dat je goed op de hoogte bent van het onderwerp waar je over spreekt.

Schrijf bovendien ook regelmatig over dezelfde onderwerpen. Meerdere artikelen over één onderwerp laten zien dat je er veel over weet en geven bovendien de kans om ook naar je eigen artikelen te linken. Een duidelijke vermelding van de schrijver (liefst met korte biografie) maakt het af. Door te laten zien waar je ervaring vandaan komt, groeit het vertrouwen in je expertise.

Je autoriteit laten groeien is een proces dat meer tijd kost. Dit geef je immers niet aan jezelf, maar komt van anderen. Termen die je in dit proces veel hoort zijn backlinks en linkbuilding. Dit is één van de oudste methodes om je autoriteit te verhogen: zorgen dat anderen naar je content linken. De meest betrouwbare manier om dit te doen verloopt zo organisch mogelijk. Door veel te schrijven en je expertise duidelijk te laten zien krijgt je content waarde voor bezoekers. Zij kunnen er vervolgens zelf voor kiezen jouw content te delen.

Toch kun je het lot wel een handje helpen door bijvoorbeeld contact te zoeken met partijen die schrijven over vergelijkbare onderwerpen en een gastblog te schrijven. Je hebt hierbij het meeste aan partijen die groter zijn dan jij, een goede reputatie hebben of meer autoriteit hebben op jouw onderwerp. Het gaat er in ieder geval om dat de links van goede kwaliteit zijn. Een grote hoeveelheid links op minder betrouwbare sites wordt juist afgestraft door Google. Door met bekende partijen samen te werken kun je ook door andere experts weer worden gevonden. Zo kun je je bedrijf of jezelf neerzetten als een betrouwbare expert met autoriteit.

In onderstaande video geeft SEO-expert Neil Patel tips voor het verbeteren van de E-A-T-score.

Featured snippets en Google Passage Ranking.

Met je vastgestelde onderwerp, keywords, doelgroep en de E-A-T-score in het achterhoofd kun je beginnen met schrijven. Lees hiervoor ook ons blog met tips om een sterke webtekst te schrijven.

Ook het schrijven en structureren van tekst blijft in beweging op SEO-gebied. Een aantal jaar geleden werd de featured snippet geïntroduceerd door Google. Dit kleine stukje tekst, rijtje veel gestelde vragen (mét antwoorden!) of bijvoorbeeld een YouTube-video verschijnt vaak bovenin de zoekresultaten. Dat maakt dat je voor sommige antwoorden de Google-zoekpagina niet eens hoeft te verlaten. Kenmerkend voor de featured snippet is dat het een duidelijke vraag zo beknopt mogelijk beantwoordt. Volgens SEMrush heeft inmiddels zo’n 7% van alle zoekresultaten een featured snippet. Met de grote vlucht die voice search neemt worden deze ook steeds belangrijker: wanneer beschikbaar zal er een featured snippet worden voorgelezen als antwoord.

Een voorbeeld van een featured snippet in Google's zoekresultaten.

Een voorbeeld van een featured snippet in Google’s zoekresultaten.

Bij het schrijven van content kun je de tekst optimaliseren voor featured snippets. Hou je paragrafen kort, geef duidelijke, gesloten antwoorden en werk met duidelijke kopjes. Zo kunnen zowel de lezer als Google snel zien waar ieder onderdeel van je tekst over gaat. Wel belangrijk om te onthouden: featured snippets komen in bijna alle gevallen van pagina’s die al op de eerste pagina van de zoekresultaten staan. Ofwel, het zijn pagina’s die het al zeer goed doen in de zoekresultaten. Wees dus niet teleurgesteld als het niet direct lukt, want net als met normale zoekresultaten kan de concurrentie soms fors zijn.

Bedenk voor je een tekst voor featured snippets optimaliseert eerst voor welke zoekopdrachten je gevonden wilt worden. Op long-tail keywords maak je meer kans om gevonden te worden dan op korte, meer algemene zoekwoorden. Kijk goed naar hoe de huidige ‘winnaar’ op een keyword het aanpakt en probeer daarop te verbeteren. Je vindbaarheid en Google-ranking begint tenslotte bij sterke content.

In 2021 voegt Google een nieuwe methode toe aan hun arsenaal: Passage Ranking. Hoewel het vooral een intern werkende methode is, kan het wel degelijk invloed hebben op je plaats in de zoekresultaten. Met Passage Ranking worden niet alleen webpagina’s geïndexeerd, maar ook losse passages uit een tekst. Als je op zoek bent naar een antwoord dat diep in een tekst verborgen staat, kan Google dit dus alsnog vinden en hoog in de resultaten plaatsen, zelfs als de rest van de pagina niet over dat onderwerp gaat. Ook hierin kun je Google helpen door je tekst helder te structureren in korte paragrafen en met duidelijke kopjes.

Niet alleen bij het schrijven van nieuwe teksten is het nuttig om rekening te houden met featured snippets en Google Passage Ranking. Ook bij het updaten van bestaande content kan het lonen om deze te herzien en een nieuwe structuur mee te geven. Up-to-date content maakt je webpagina sowieso relevanter voor Google; deze ook nog optimaliseren voor nieuwe SEO-technieken kan je bestaande content een tweede leven geven.

Denk breder dan tekst.

Bij het maken van SEO-geoptimaliseerde content zul je al snel aan blogs of webteksten denken. Door de ontwikkelingen van de afgelopen jaren worden andere vormen van content echter ook steeds beter vindbaar. Dat blijkt ook wel uit de statistieken: na Google zijn Google Images en YouTube de meest gebruikte zoekmachines ter wereld. Content moet in 2021 dus vooral aansluiten bij waar de gebruiker behoefte aan heeft, of dit nu een tekst, video, podcast of een compleet andere vorm is.

Andere contentvormen worden ook steeds beter te doorzoeken. YouTube biedt diverse SEO-gerichte functies aan, waaronder tags, beschrijvingen en titels. Ook daar kun je een extra stap zetten. Je kunt hoofdstukken toevoegen in video’s die dienen als tussenkopjes en door ondertiteling toe te voegen wordt ook de complete inhoud van je video doorzoekbaar. Zo vergroot je niet alleen het gebruiksgemak van je content voor je kijkers, maar ook je vindbaarheid. Vormen combineren kan ook lonen: een relevante video embedden in je tekstblog maakt deze sterker, omdat het de bezoeker opties en verdieping biedt.

Web Stories.

Een nieuwe contentvorm die het komende jaar een rol kan gaan spelen is Google’s Web Stories. Je kunt Web Stories zien als Google’s antwoord op de stories zoals je die kent van platformen als Instagram en Facebook: korte, vluchtige content, gericht op mobiel gebruik en ideaal om te swipen. Web Stories zijn in essentie kleine webpagina’s met daarop een soort slideshow, die een plek krijgen in Google’s zoekresultaten en in de Discover-functie in hun app. Daar komt SEO dus weer om de hoek kijken.

Hoe Web Stories verschijnen in Google's zoekresultaten.

Hoe Web Stories verschijnen in Google’s zoekresultaten.

Google beloont stories van hoge kwaliteit die een meerwaarde zijn voor bezoekers. Ze moeten dus ook inhoudelijk sterk zijn. Google schreef een uitgebreide gids voor het maken van goede stories, waarin de kern van het verhaal is: behandel een story als volwaardige content. Zorg dat het een compleet stuk is, waarbij je geen verwijzingen naar andere bronnen (denk aan langere video’s of blogs) nodig hebt om de boodschap duidelijk te maken. Stories nodigen uit om je verhaal creatief te delen, met een duidelijke call-to-action als afsluiter.

Op SEO-gebied kunnen stories de vindbaarheid van je website of blog vergroten. Begin bijvoorbeeld door het maken van stories die een korte samenvatting of aanvulling zijn op al succesvolle content. Zo ranken je stories sneller hoog, omdat je al een bekende of vertrouwde naam bent, maar bereikt je uitgebreidere content mogelijk ook een nieuw publiek. Door vanuit je stories te linken naar je website of blog weet ook dat nieuwe publiek je te vinden.

Je content blijft misschien wel het belangrijkste onderdeel van je SEO-strategie. Zorg dus dat deze strategieën in elkaars verlengde liggen. Maak content die van hoge kwaliteit is, betrouwbaar en vol expertise zit, zowel inhoudelijk als in vorm aansluit op wat je publiek zoekt en wil zien en die makkelijk toegankelijk is. Zo maakt je content de meeste kans om het publiek te vinden dat het verdient.

Keywords en structuur.

Ondanks de constante vernieuwingen op het gebied van SEO zijn er een aantal meer technische basistips voor optimalisatie die ook in 2021 nog steeds gelden. Dit kan zowel het perfectioneren van paginatitels als minder direct zichtbaar werk zijn, maar die wel positieve effecten hebben op je vindbaarheid.

Het belangrijkste keyword van je pagina of content speelt een sleutelrol in je vindbaarheid. Laat deze dan ook op zoveel mogelijk plekken terugkomen:

 • in je tekst (maar niet meer dan 1 tot 2% van je totale tekst);
 • in de titel van je content;
 • in de titel van je pagina;
 • in de URL van je pagina;
 • in de meta-description van je pagina;
 • in de titel van afbeeldingen;
 • in de alt-tags van afbeeldingen;
 • in de bestandsnaam van afbeeldingen.

Werk aan je websitestructuur.

Naast het keywordgebruik is ook de structuur van je website van belang. Door die logisch in te delen kun je zowel naar je bezoekers als naar Google duidelijk maken welke relatie de verschillende pagina’s tot elkaar hebben en welke daarbij het belangrijkste is. Hierbij is het aan te raden deze gelijk te maken aan de navigatie van je website. Dit helpt de bezoekers te begrijpen waar op je site ze zich bevinden.

Bovendien voorkom je zo dat je eigen content met zichzelf concurreert op Google. Als je bijvoorbeeld meerdere artikelen over hetzelfde onderwerp hebt, kun je door een logische structuur en veel interne links één artikel als het belangrijkste aanwijzen. Maar hoe maak en houd je je site overzichtelijk?

Het proces van het (her)structureren van je website begint bij je content. Kijk kritisch naar pagina’s, artikelen en andere content die je al hebt. Is iets verouderd? Bepaal dan of het de moeite van het updaten waard is, of dat het beter verwijderd kan worden, of samengevoegd met andere content. Als je ervoor kiest een pagina te verwijderen, zorg dan altijd dat deze omgeleid wordt naar een andere relevante, nog wel bestaande pagina. Zo komen je bezoekers nooit op een doodlopende pagina terecht.

Als je content gaat updaten, zoek dan ook direct mogelijkheden om links te plaatsen naar je eigen content. Bespreek je in een oude blog iets wat je in een nieuwe blog verder hebt uitgediept? Door naar de nieuwe blog te linken, help je Google begrijpen hoe de twee verband houden en versterk je je structuur. Bovendien vergroot het de kans dat bezoekers je nieuwe blog ook weten te vinden.

Als laatste stap loop je de categorieën en menustructuur op je website na. Zijn ze allemaal nog relevant en staat je content in de juiste categorieën ingedeeld? Zorg ervoor dat je categorieën allemaal ongeveer even groot zijn. Als één van je categorieën veel groter is dan de anderen, wordt deze lastiger te doorzoeken voor je bezoekers. Overweeg in dit geval om deze op te splitsen in meerdere kleine categorieën, of meerdere kleine categorieën samen te voegen tot een grotere om de balans te bewaren. Laat deze categorieverdeling ook terugkomen in je URL-structuur. Schrijf je bijvoorbeeld een blog over huiskamers in de categorie wonen, laat je URL dan zijn als in onderstaand voorbeeld:

www.jouwwebsite.nl/wonen/huiskamer

Door deze structuur overeen te laten komen met je categorie-indeling en de menustructuur van je website, kan een bezoeker zo in één oogopslag zien waar hij of zij is. Ook voor Google is de hiërarchie op je website zo duidelijk te herkennen.

Met een duidelijke structuur in je online aanpak kun je ervoor zorgen dat je content beter te vinden is. Door je belangrijkste keyword op de juiste manier in te zetten en je website op een heldere, logische manier te structureren, help je de bezoekers (en Google) de antwoorden te vinden die ze zoeken.

download gratis het SEO-stappenplan

Blijf aan je SEO schaven.

In SEO valt al een paar jaar een trend te ontdekken: neem de gebruiker als startpunt, want dat is degene die je website moet vinden. Met continue veranderingen aan hun algoritmes zorgen Google en andere zoekmachines dat hun resultaten daarop aansluiten en in dienst staan van de gebruiker. Als marketeer en contentmaker moet je daar op inspringen. De belangrijkste SEO-trends van dit jaar hangen dan ook allemaal samen met de gebruiker:

 • maak je website zo gebruiksvriendelijk mogelijk, vooral ook voor mobiele apparaten;
 • zorg dat je merk online betrouwbaar en consistent is;
 • maak content van hoge kwaliteit die voor bezoekers de moeite waard is.

Door deze vuistregels aan te houden maak je je website niet alleen beter vindbaar, maar laat je ook het vertrouwen van je bezoekers groeien en lever je ze een betere ervaring. Vergeet vooral ook niet dat SEO altijd een continu proces is. Zorg dat je content up-to-date blijft en houd de nieuwste ontwikkelingen in de gaten. Met nieuwe toevoegingen als Google Page Experience en Passage Ranking en de groei van featured snippets blijven er nieuwe mogelijkheden komen om je pagina’s en content te verbeteren. SEO staat nooit stil, en het werk van een SEO-specialist is dus ook nooit klaar.