Ben je een ondernemer of marketingmanager en wil je betere resultaten behalen met marketing? Kom je tijd en/of specialistische kennis te kort?

Dan kun je natuurlijk een marketing bureau inhuren. Maar wat doet een marketing bureau nou eigenlijk? Naast het inhuren van een marketing bureau zijn er uiteraard ook nog andere opties. Wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van deze verschillende opties?

In dit blogartikel geven wij antwoorden op deze vragen. Met deze informatie kun je weloverwogen de juiste keuze maken in jouw situatie.

vrouw zoekt op telefoon op Google de SEO trends 2021 op

Wat is online marketing?

Online marketing is alles wat je online doet om duidelijk en meetbaar met je doelgroep te communiceren. Een goede online marketingstrategie vereist kennis over de doelgroep. Het vereist ook kennis over het gebruik van online platformen en tools.

Wat doet een online marketeer?

Online marketeers helpen bedrijven en organisaties om de online marketingdoelstellingen te realiseren. Als online marketeer ben je daarom verantwoordelijk voor het promoten en de verbetering van de marktpositie van een bedrijf, product en/of dienst. Om dit te bereiken, wordt er vaak samengewerkt met webontwikkelaars, designers en tekstschrijvers. Ook hoort daar onderzoek bij naar de behoeften van de doelgroep. De strategie en marketingwerkzaamheden worden daarop afgestemd.

Voorbeelden van online marketingwerkzaamheden zijn:

 • Buyer persona in kaart brengen.
 • Zoekwoorden-analyses maken.
 • Online content creëren en verspreiden.

 • Online concurrentie-analyses maken.

 • SEO (Search Engine Optimization), verbeteren van de vindbaarheid in zoekmachines.

 • Conversieoptimalisatie bijvoorbeeld door middel van A/B-testen.
 • Online campagnes voeren.

 • Leadgeneratie en lead nurturing.

 • Zoekmachine-adverteren (SEA). Advertentiecampagnes in zoekmachines of online adverteren op social media.
 • Data-analyse: denk aan Google Analytics voor analyse van websitebezoekers.

Wat doet een marketing bureau en waarom schakel je het in?

Marketing is voortdurend in beweging met nieuwe trends, algoritmes en technologieën. Een marketing bureau is ervaren, up-to-date en heeft de juiste kennis. Een effectieve marketingstrategie vereist niet alleen kennis, maar ook tijd en toewijding.

Met een online marketing bureau kun je de marketingtaken uitbesteden aan professionals. Hierdoor kun jij je focussen op de belangrijkste activiteiten van je bedrijf.

Het werk van een marketing bureau

Marketing bureaus beschikken ook over geavanceerde tools waarvan de kosten hoog kunnen oplopen voor individuele bedrijven. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld SEO-tools, software voor marketing-automatisering en analytics.

Wat we vaak zien is “eilandjesmarketing”. Dat betekent dat bedrijven wel met verschillende marketingactiviteiten bezig zijn, maar een goede groeistrategie met duidelijke doelen en een systematische uitvoering van de marketingstrategie ontbreekt. Vaak is daardoor dan ook niet (helemaal) duidelijk wat het oplevert. Wil je meer weten over hoe je als bedrijf kan groeien door online de juiste dingen te doen? In ons blogartikel “Groeistrategie: van Eilandjes naar Formule 1!” wordt dit duidelijk uitgelegd.

Om doelstellingen te behalen, werken marketing bureaus meestal volgens een beproefde aanpak. Ze creëren een gedetailleerd profiel van jouw klanten. Ze analyseren de concurrentie en ze volgen trends in jouw branche. Dit doen ze om een strategie te ontwikkelen en doelen te bereiken.

Er zijn behoorlijk wat disciplines nodig om dat voor elkaar te krijgen. Zodra je een online marketing bureau inhuurt, krijg je voor de kosten van ongeveer 1 medewerker een compleet team dat is opgebouwd uit verschillende specialisten die allemaal werken aan jouw online marketing en het behalen van resultaten. Alleen als je zelf een compleet team van specialisten in dienst hebt, kun je dat ook realiseren.

Online marketing bureaus bieden vaak de volgende diensten aan:

 • Zoekmachine-optimalisatie (SEO)
 • Google Ads (PPC)
 • Socialmediamarketing

 • Marketing automation
 • Contentmarketing
 • Socialmedia-advertising

 • E-mailmarketing
 • Videoproductie

 • Website-ontwikkeling
 • Data analyse

Welke typen online marketing bureaus zijn er?

Er zijn verschillende typen online marketing bureaus en elk heeft zijn eigen specialiteiten. We bespreken de 8 meest voorkomende digitale marketing bureaus.

Full-service digitaal marketing bureau.

Full-service marketing bureaus richten zich op de algehele marketing van een bedrijf. Van naam en strategie bepalen tot website ontwikkelen en campagnes uitvoeren. Bij dit bureau kun je al je marketingvragen stellen. Ze zijn echter niet gespecialiseerd in een specifiek deelgebied.

Een marketeer die werkt aan digitale marketing.

Een digitaal marketing bureau is handig voor startende bedrijven zonder naam, strategie, branding, huisstijl, website, kanalen of content. Meestal zijn de kosten hoger bij deze bureaus, omdat ze veel specialisten in dienst hebben.

Online marketing bureau.

Heb je al een website of merk, maar doe je nog geen online marketing? Of doe je al van alles en wil je de volgende stap zetten? Dan is een online marketing bureau de meest geschikte keuze. Dit soort bureaus zijn gespecialiseerd in het bereiken en converteren van je doelgroep via verschillende online kanalen.

Communicatie met de doelgroep gaat bijvoorbeeld via websites, blogs, e-mail, sociale media en zoekmachines. De focus ligt veelal op het bepalen van een strategie en het uitvoeren van de marketingwerkzaamheden om doelstellingen te bereiken. Meestal bieden online marketing bureaus geen traditionele marketingdiensten aan.

SEO-bureaus.

Deze bureaus zijn gespecialiseerd in het verbeteren van de vindbaarheid van websites of webshops in zoekmachines. Ze richten zich op het verbeteren van jouw website om zo betere zoekresultaten te realiseren, wat ervoor zorgt dat websites zo hoog mogelijk scoren.

Het doel hiervan is om de juiste (kwalitatieve) bezoekers uit je doelgroep op je website te krijgen. SEO-bureaus gebruiken tools en volgen wijzigingen in zoekmachine-algoritmes zoals Google.

Digitaal advertentiebureau.

Deze bureaus zijn gespecialiseerd in het genereren van traffic via betaalde advertenties op verschillende kanalen. Dat kunnen advertenties zijn in zoekmachines (SEA) zoals Google Ads. Socialmedia-advertenties horen hier ook bij. Deze bureaus creëren opvallende, geoptimaliseerde advertenties voor platformen als LinkedIn, Instagram, Facebook, X, Pinterest, Snapchat en Google Ads.

Contentmarketingbureau.

Met een contentmarketingbureau kies je voor een strategische aanpak. Deze aanpak is gericht op het maken en delen van waardevolle en relevante content. Gericht op een duidelijk gedefinieerde doelgroep met als doel het aantrekken en vasthouden van dit publiek.

Socialmediabureau.

Socialmediabureaus helpen bij het creëren en onderhouden van een sterke online aanwezigheid op social media. Ze creëren en beheren content, plaatsen advertenties en reageren op interacties. Deze bureaus kunnen ook influencer-outreach aanbieden.

wat doet een marketing bureau c

Brandingbureau.

Specialisten richten zich vooral op het begin van een merk. Ze richten zich ook op bestaande merken en bedrijven die hun branding of huisstijl willen verbeteren.

Ze ontwikkelen een naam, logo en huisstijl. Daarmee staat je merk dus. Deze bureaus zijn niet of minder geschikt voor het bekendmaken en verkopen van je merk, product of dienst.

Webdesignbureau.

De naam zegt het eigenlijk al. Webdesignbureaus richten zich op het ontwerpen en ontwikkelen van een website. Dit zijn creatieve ontwerpers met ervaring in website-design. Ze verzorgen het ontwerp, gebruikerservaring, ontwikkeling en hosting van websites of webshop. Meestal zijn ze niet gespecialiseerd in vindbaarheid of in het voeren van advertentiecampagnes.

Hoe kies je het juiste marketing bureau?

Bij het kiezen van een marketing bureau moet je letten op de expertise van het bureau. Je moet ook letten op hun specialiteiten. Deze specialiteiten moeten passen bij jouw bedrijf. Het kiezen van het juiste marketing bureau heeft een cruciale rol in het behalen van de doelstellingen.

Het hangt af van waar je staat en waar je naartoe wilt. Welke technieken daarbij passen. In de praktijk moet je marketingstrategieën testen en kijken of ze het gewenste resultaat opleveren. Als je uiteindelijk denkt dat het niet werkt, overweeg dan andere marketingmiddelen of strategieën.

Je kunt met verschillende bureaus praten waarvan je denkt dat die bij je passen om inzicht te krijgen in wat deze bureaus specifiek voor jou kunnen betekenen. Maar welke vragen moet je stellen?

Ervaring en expertise
1. Hoe lang zijn jullie al actief in de online marketingbranche?
2. Kunnen jullie voorbeelden geven van eerdere succesvolle projecten met vergelijkbare bedrijven in onze sector?
3. Hoe ziet de ideale klant eruit voor het bureau? Of een slechte klant?

Strategie en aanpak
4. Wat is jullie algemene strategie of aanpak voor online marketing?
5. Hoe passen jullie strategieën aan voor specifieke doelgroepen of bedrijven?
6. Wat kunnen we de eerste 90 dagen van de samenwerking verwachten?

Meetbare resultaten
7. Hoe meten jullie het succes van online marketingcampagnes?
8. Kunnen jullie voorbeelden geven van meetbare resultaten die jullie hebben behaald voor andere klanten?

Marketingkanalen
9. Welke online marketingkanalen zetten jullie het meest in?
10. Hoe bepalen jullie welke kanalen het beste bij een specifiek bedrijf passen?

Budget en transparant zijn met kosten
11. Hoe bepalen jullie de kosten voor de diensten die jullie aanbieden?
12. Zijn er verborgen kosten waar we rekening mee moeten houden?

Rapportage en communicatie
13. Hoe vaak ontvangen klanten rapportages over de voortgang van campagnes?
14. Hoe vaak zijn er voortgangsgesprekken en op welke manier?

Technologie en tools
15. Welke technologieën of tools gebruiken jullie?
16. Zijn er specifieke kanalen, platforms of technieken waar jullie bijzonder bedreven in zijn?

Team en contactpersonen
17. Wie zal ons primaire aanspreekpunt zijn binnen jullie team?
18. Hoeveel mensen zijn er in dienst van het bureau?
19. Werken jullie met externen? Zo ja, hoeveel?

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen
20. Hoe passen jullie je strategieën aan in reactie op veranderende marktomstandigheden?
21. Hoe flexibel zijn jullie bij het inspelen op de specifieke behoeften van ons bedrijf?

Wat doet MarketEagle anders?

Het online marketinglandschap is complex en daarom is het ook een uitdaging om een goed resultaat te behalen uit de marketing. MarketEagle bestaat uit een team van marketingspecialisten die werken vanuit de principes van het bedrijf: Goals, Grip, Grow. Door middel van een messcherpe groeistrategie en een ijzersterke aanpak helpen wij bedrijven groeien. Onze aanpak is gebaseerd op een marketingframework dat bestaat uit de volgende stappen en de vragen die daarbij horen:

 • Buyer persona maken: Hoe weet ik of ik de juiste bezoekers op mijn website aantrek?

 • Traffic genereren: Hoe vindt de doelgroep ons online?

 • Traffic converteren: Hoe weet ik of voldoende bezoekers converteren?
 • Lead nurturing: Wat als leads nog niet klaar zijn om contact op te nemen of om klant te worden?

 • Customer delight: Hoe haal ik het meeste uit bestaande klanten?

 • Groei opschalen: Hoe schaal ik dit proces om verder te groeien?

Verder onderscheiden wij ons door het bedrijf en het project van onze klant echt te omarmen. Een sterke inleving en hoge mate van betrokkenheid zorgen ervoor dat we het verschil maken. Klanten weten dat het goed komt als ze met ons samenwerken en het aan ons overlaten.

Conclusie.

Marketing bureaus zijn de stille kracht achter de schermen. Deze bureaus zijn de partners die bedrijven helpen navigeren door de complexe online omgeving en materie van online marketing en groei. De diversiteit van marketing bureaus biedt de mogelijkheid om specifieke behoeften aan te pakken en strategieën te optimaliseren. Het kiezen van het juiste marketing bureau voor jouw bedrijf is van belang voor het behalen van bedrijfsdoelstellingen. Het proces omvat het stellen van gerichte vragen om ervoor te zorgen dat het gekozen bureau goed past bij de unieke behoeften van het bedrijf.

De voortdurende veranderingen op het vlak van marketing met nieuwe trends en technologieën maken het uitbesteden aan professionals een verstandige keuze. Marketing bureaus beschikken over veel ervaring, up-to-date kennis en geavanceerde tools die bij individuele bedrijven veelal ontbreken. Ze bieden niet alleen expertise, maar ook tijd en toewijding om effectieve marketingstrategieën te ontwikkelen en uit te voeren.