fbpx
Kennismaken? 085 130 64 58 - info@marketeagle.nl

Wireframe: wat kun je er mee?

Bij het ontwikkelen van een website is het handig om niet meteen met het eindproduct te beginnen. Dit klinkt logisch, maar je website ontwikkelen gaat stapsgewijs. Het is makkelijk om meteen op aspecten van het visuele design in te gaan, omdat het leuk is om daarmee bezig te zijn. Echter is de functionaliteit van je website minstens net zo belangrijker. Een wireframe is de eerste stap voorafgaand aan het design en de ontwikkeling. Lees hieronder meer over wat het precies zijn en hoe jouw bedrijf wireframes kan gebruiken.

Wat zijn wireframes?

Tijdens het designproces van een website of applicatie, kan je wireframes maken. Dit zijn low-fidelity ‘bouwtekeningen’, waarin je overzichtelijk alle kernelementen die op je website moeten komen in kaart brengt. Het belangrijke aspect aan wireframes, is dat de focus niet ligt op grafisch ontwerp, maar op de user interface elementen. Hierbij kun je denken aan navigatie, indeling en inhoud. Het is dus een hulpmiddel om een idee te krijgen van welke functies en elementen er op je website moeten staan.

Waarom een wireframe gebruiken?

De voornaamste redenen waarom je wireframes maakt, is omdat je voorafgaand aan het grafisch ontwerp en het bouwen van een website, webshop of app de verschillende (inhouds)elementen, functies en navigatie in kaart brengt. Het dwingt alle betrokkenen direct om zaken goed uit te denken aan het begin van het project. Vervolgens kun je de wireframes met alle betrokkenen (denk aan: klant, designer, developer, etc.) als discussiestuk gebruiken. Je kunt dan desgewenst feedback doorvoeren in de wireframes totdat je een definitieve versie hebt. Daarna kan de designer starten met het maken van een grafisch ontwerp op basis van de definitieve wireframes. Datzelfde geldt voor de ontwikkelaar(s). Je kunt stellen dat iedereen weet waar hij aan toe is. Het is ook veel eenvoudiger om een wireframe aan te passen in de beginfase van een project, in plaats van dat een ontwikkelaar later in het project technische aanpassingen moet doorvoeren. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Hoe maak je een wireframe?

Je kunt heel simpel zelf een wireframe maken met bijvoorbeeld pen en ruitjespapier. Dit is afhankelijk van hoe goed je al een idee hebt van de functionaliteiten en elementen. Als je een digitale versie wil van je wireframe zijn er ook een heleboel online wireframe tools beschikbaar. Zo kun je de eerste versie van je website al in een browser zien. Dat spreekt tot de verbeelding. Per pagina, van bijvoorbeeld een website, schets je alle elementen en functies die erin moeten komen om het doel te bereiken.

MarketEagle en wireframes

Wij maken altijd wireframes zodra we een nieuwe website, webshop of app ontwikkelen. Wil jij ook een nieuwe website? Wij zijn benieuwd naar je wensen en doelstellingen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.