Rechtswinkel Meierijstad opent zijn deuren in Veghel. De rechtswinkel is een plek waar de inwoners van de gemeente kosteloos juridisch advies kunnen krijgen, op een laagdrempelige manier. De officiële opening van de rechtswinkel door wethouder Jan Gooijaarts vond plaats op maandag 5 september. Partners MarketEagle en Savvii sponsoren dit project.

groeistrategie Formule 1 auto Max Verstappen

Begin dit jaar zagen studenten rechtsgeleerdheid Rodrigo van Asseldonk en Vince van Hoesel tot hun grote verbazing dat er nog geen rechtswinkel binnen de gemeente Meierijstad bestaat. “Wij wilden samen bij een rechtswinkel gaan werken om onze juridische kennis in praktijk te brengen. Toen we ontdekten dat er binnen onze gemeente – die 81.000 inwoners kent – nog geen rechtswinkel is, hebben we het idee opgevat om er zelf één op te richten”, aldus Vince en Rodrigo.

Van idee tot plan.

De studenten hebben contact gezocht met Annelies Jansen van Bernhaege Advocaten, die hen met open armen ontving. Zij legden hun idee aan haar voor en daarmee was het zaadje geplant. Bernhaege advocaten stelden hun netwerk en expertise beschikbaar. Stap voor stap begon de rechtswinkel vorm te krijgen. Zodra de bibliotheek – de locatie waar vroeger het kantongerecht gehuisvest was – hun ruimte op de Markt in Veghel beschikbaar stelde voor de spreekuren van de rechtswinkel was het duidelijk: Rechtswinkel Meierijstad gaat er komen.

Er volgden al snel andere sponsoren die zich aansloten bij dit prachtige initiatief. Partners MarketEagle en Savvii tekenen voor de digitale kant van het project. MarketEagle heeft voor het ontwerp en de realisatie van de website gezorgd. Samen met Savvii zijn zij ook verantwoordelijk voor de hosting van de website. Savvii heeft de rechtswinkel van de juiste mail-licenties voorzien, zodat zij online volledig operationeel zijn.

Eric van Schouwenburg, mede-eigenaar van MarketEagle: “Het kunnen inschakelen van juridische bijstand is een groot goed. We vinden het dan ook erg belangrijk dat rechtshulp voor iedereen toegankelijk is en blijft. Mooi dat wij daar samen met Savvii en de overige sponsoren als Bernhaege Advocaten, Bierens Advocaten, Actor notarissen en de Gemeente Meierijstad als sponsor op deze manier aan kunnen bijdragen.”

Wethouder Jan Goijaarts: “Ik ben er trots op dat we vanaf vandaag een plek hebben waar inwoners van Meierijstad terecht kunnen voor gratis juridisch advies. We willen graag dat iedereen in Meierijstad kan meedoen. Het is daarom ontzettend belangrijk dat inwoners op een laagdrempelige manier geholpen kunnen worden bij hun vraagstukken.”

Gratis advies.

Rechtswinkel Meierijstad is een officiële stichting dankzij Actor Notarissen. Dit houdt in dat zij geen geld zullen vragen voor hun diensten. De rechtswinkel is een plek waar de inwoners van de gemeente Meierijstad terecht kunnen voor kosteloos juridisch advies op een laagdrempelige manier. “Het recht moet immers voor iedereen toegankelijk zijn,” aldus de oprichters. De rechtswinkel wordt bemand door rechtenstudenten, daarbij geholpen door juridische professionals. Indien de rechtswinkel onvoldoende hulp kan bieden in de beantwoording van de juridische vraag of kwestie, wordt de vraagsteller vrijblijvend doorverwezen naar één van de partners. De rechtswinkel is te vinden in de bibliotheek aan de Markt in Veghel en is elke maandag van 18:30 tot 20:30 geopend voor de inwoners van Meierijstad.

Meer weten?

Wil je meer weten over het initiatief Rechtswinkel Meierijstad, de studenten achter de rechtswinkel en de sponsoren die het mogelijk maken? Bezoek dan de website van Rechtswinkel Meierijstad.